Siirry pääsisältöön

Palstaviljely on palkitseva harrastus kaikenikäisille

 



Liedon kunta ja Liedon 4H-yhdistys ovat jo useiden vuosikymmenien ajan tarjonneet Liedon kunnan asukkaille mahdollisuuden vuokrata yhdeksi kesäksi kerrallaan viljelypalstoja harrastusviljelytarkoituksessa. Kirkkotien varressa, seurakuntatalon lähellä sijaitsevat palstat ovat saaneet monen ikäiset ihmiset kiinnostumaan viljelystä; vanhimmat viljelijät ovat eläkeikäisiä ja nuorin viljelijä puolestaan 11-vuotias, innokkaasti ensimmäistä kertaa mukana oleva poika.

Yksi viljelijöistä on Laila Hakkarainen, joka viettää kolmatta kesäänsä palstaviljelijänä.

- Tykkään puutarhahommista ja tietysti sadon syömisestä. Kun ei omalla tontilla tällaista paikkaa oikein ole, niin tällainen on sitten tullut vuokrattua. Tämä on nyt sitten kolmas vuosi, hän kertoo.

Hakkarainen asuu miehensä kanssa Teijulassa, josta on lyhyt matka palstoille. Hän viljelee omalla aarin kokoisella palstallaan ainakin pensaspapuja, kaalia, varsiselleriä ja omaa suosikkiaan kesäkurpitsaa. Hänen mukaansa palstan hoitamisessa aikaa vie istuttamisvaihe ja kastelu. Hellepäivinä hän käy päivittäin kastelemassa kasvit, eli aikaa palstan ylläpitoon ja hoitamiseen pitää olla. Parasta viljelyssä kuitenkin on kasvun seuranta ja palkkioksi omasta maasta saatava sato.

Toinen palstan vuokrannut, kokenut viljelijä Ahmad Hosseini puolestaan on viljellyt palstaa täällä kesäisin jo seitsemän vuotta. Hänen mukaansa tänne on mukava tulla kesäaikaan silloin, kun ei ole muutakaan tekemistä.

- Istutan joka vuosi hieman eri lajeja, kuten basilikaa, purjoa, perunaa, salaattia ja vihanneskrassia, hän luettelee.

Hänen mukaansa palstan hoito vaatii jonkin verran aikaa, ja monta vuotta viljelijänä toimineena hän kaipaisi monivuotista palstaa, vaikka se ei toistaiseksi ole mahdollista. On kuitenkin mukavaa, että joka vuosi annetaan mahdollisuus varata sama palsta. Hosseinin mukaan parasta palstaviljelyssä on perheen yhdessä viettämä aika palstalla sekä oman sadon syöminen.

Myös Erja Lenkkeri on useamman kesän ajan tottunut puuhastelemaan palstalla. Hän asuu Liedon keskustassa, joten matka palstalle ei ole pitkä. Hänen palstansa on kooltaan puoli aaria, missä hän viljelee ainakin perunaa, porkkanaa, punajuurta ja avomaankurkkua. Tänä vuonna hänellä on myös kokeilussa punasalaatti. Lenkkerin suosikkiviljeltäviä ovat kelta- ja punasipulit, jotka suunnilleen aina onnistuvat.

Eniten aikaa hänen mukaansa kuluu savimaan muokkaamiseen ennen viljelyn aloittamista. Sen jälkeen kuitenkin kastelu ja rikkaruohojen poissa pitäminen ovat helppoja hommia ja hoituvat hyvin.

-Parasta palstaviljelyssä on kyllä se, kun saa sitä satoa, hän naurahtaa.

Jos kiinnostuit palstan vuokraamisesta, niitä on vielä muutama vuokrattavissa. Kannattaa olla nopea!

Lisätietoja osoitteessa: https://lieto.4h.fi/viljelypalstat/

Teksti ja kuvat: Elle Näsänen, Liedon 4H-yhdistyksen 15-vuotias viestintäapulainen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sienikurssi retkeillen Liedon Parmaharjulla tulossa! Kurssi toteutetaan 14.8./18.8./25.8. ja 8.9.2020. Kurssille voi osallistua yhtenä tai useampana päivänä ja se on maksuton!

Ensiapu- ja turvallisuuskurssi 15.-16.3.2019

Ensiapu- ja tuvallisuuskurssi oli perjantaina 15.3. klo 18-21 ja lauantaina 16.3. klo 10-15. Kurssille osallistuneet pääsivät harjoittelemaan mm. oikeaoppista sitomista sideharsolla. Kurssin kouluttaja lääketieteen kandidaatti Elmo Pulli opastamassa. Tajuton potilas, miten toimitaan? Kurssilaiset pääsivät harjoittelemaan myös potilaan siirtämistä kylkiasentoon. Hengittääkö potilas? Jos hengittää, käännä kylkiasentoon. Huomioi käsien ja jalkojen asento. Potilas on kylkiasennossa! Esitykset Kurssilaiset jaettiin ryhmiin ja heille annettiin tehtäväksi toteuttaa erilaisia esityksiä (mm. auto-onnettomuus, hukkumistilanne, sekä palon syttyminen). Toinen tehtävä oli ratkaista nämä tilanteet. Defibrillaattori Pääsimme myös tutustumaan defibrillaattoriin, eli sydäniskuriin. Ja arvaatteko mikä on elvytyksessä sääntö #1 ? Toimi! Kouluttaja Elmo Pulli kirjoittamassa elvytyksen sääntöjä taululle. Kiitos kaikille osal